Kosteloos volgen van VAPRO-opleidingen
Vacatures die écht bij jou passen
1-op-1 sollicitatiebegeleiding
VAPRO Recruitment
Naar Blog

Phishing berichten uit naam van VAPRO

21/09/2023
Geschreven door:

Helaas moeten we melden dat we meldingen hebben ontvangen van phishing-berichten die beweren van VAPRO Recruitment & Opleidingen te zijn. De oplichters hebben er alles aan gedaan om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Ze maken misbruik van bedrijfsnamen en logo’s, waaronder die van ons, om nietsvermoedende mensen te misleiden. Deze frauduleuze praktijken vinden met name plaats via WhatsApp, Telegram, Facebook en Instagram, en dit is onacceptabel. Heb je twijfels over een bericht dat je namens ons hebt ontvangen? Lees dan hieronder wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen uitzendbureau fraude of spam die in onze naam wordt verspreid via WhatsApp en andere sociale media.

Hoe kun je phishing-berichten herkennen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt zeker voor het herkennen van (recruitment) scams. Zorg ervoor dat je deze signalen herkent, zodat je niet in de val loopt:

1. Spelling: Oké, we geven toe dat zelfs onze recruiters wel eens een typefoutje maken. Maar wees op je hoede als je allerlei rare dingen ziet, zoals onnodige spaties en het ontbreken van hoofdletters.

2. Timing: Onze recruiters sturen je geen berichten met een open aanbod, zomaar om contact te houden of verder te praten over een sollicitatie. Dus als je een bericht krijgt met de vraag “wil je deze baan hebben?” zonder enige aanleiding, dan is dat zeker niet van ons.

3. Buitenlands telefoonnummer of bericht: Wij werken ten aller tijden met Nederlandse nummers en sturen berichten in de Nederlandse taal. En buitenlands nummer en Engelse tekst zijn dus duidelijk waarschuwingssignalen.

4. Betaalverzoeken en contracten: Een officieel aanbod of contract van VAPRO Recruitment & Opleidingen ontvang je altijd per e-mail of fysiek. Kopieën van je bankpas, identiteitskaart en andere persoonlijke informatie versturen we altijd via een veilige online omgeving. Dus als er om een betaalverzoek wordt gevraagd voor verificatie, dan weet je dat dit niet klopt.

5. Telegram: Onze recruiters maken geen gebruik van Telegram, dus als je daar een bericht van ons krijgt, kun je er zeker van zijn dat het een scam is. Door de mand gevallen!

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van oplichting?

Misschien ben je al in de val gelokt door een bericht van een oplichter, en dat kan iedereen overkomen. Wat moet je dan doen?

1. Deel nooit gevoelige informatie: Ga nooit in op verzoeken om gevoelige informatie te delen, vooral niet als je al een slecht onderbuikgevoel hebt. Als je toch hebt gereageerd, meld dit dan onmiddellijk bij de Fraudehelpdesk.

2. Verzamel bewijs: Klinkt misschien vervelend, maar met een paar screenshots kun je al het bewijs verzamelen dat je nodig hebt.

3. Blokkeer en rapporteer: Op WhatsApp kun je eenvoudig het telefoonnummer of de account van de oplichter blokkeren en rapporteren door onderaan de chat op ‘rapporteren’ en ‘blokkeren’ te klikken.

Wil je contact met ons opnemen over een social media of WhatsApp scam? Gebruik dan ons contactformulier.

Onthoud altijd: als je op zoek bent naar een baan via VAPRO Recruitment & Opleidingen, reageer dan altijd op vacatures via onze officiële website om fraude met vacatures te voorkomen. Of neem contact op met de VAPRO vestiging bij jou in de buurt voor extra zekerheid. Wees waakzaam en bescherm jezelf tegen deze oplichters!