
In de huidige maatschappij doen machines steeds vaker het werk; dat is mooi meegenomen want dat scheelt veel tijd en geld. Een machine kan binnen een productieproces vaak veel sneller iets fabriceren dan jij met de hand. Maar wat als een machine opeens stilvalt of de techniek hapert? Dat is het moment dat de mens achter de machine zijn of haar gezicht laat zien: de procesoperator C. Dat is het moment dat de procesoperator aan de slag mag. Maar ook het inregelen van processen behoort tot de werkzaamheden van een operator C.
Dus ben jij iemand die een kick krijgt van het werken met de allernieuwste technieken en moderne machines, dan is het beroep van Procesoperator C echt iets voor jou. Maar wat doet een procesoperator C precies? Wat is het verschil tussen een operator C en een operator A of B? En wat kan je verwachten qua salaris? In dit artikel lees je het allemaal.
Wat is en wat doet een (proces)operator C?
Zoals we in de inleiding al vertelden is een procesoperator C, ook wel een operator (C) genoemd, de mens achter de machine. Als operator C werk je in de procesindustrie. Dat klinkt misschien wat breed en dat is het ook. Bedenk maar eens: een operator in een voedingsmiddelenfabriek krijgt weer met hele andere processen te maken dan iemand die verantwoordelijk is voor de productie van microchips.
Als operator C ben je verantwoordelijk voor het goed verlopen van de (machinale) processen, hierbij houd je onder andere rekening met de kwaliteit, veiligheid en zaken als hygiëne.
Enkele taken die op jouw bordje liggen zijn:
- beheren van het productieproces;
- bedienen en instellen van de installaties;
- opsporen van technische storingen en deze waar mogelijk oplossen;
- helpen met het onderhoud van machines;
- controleren van proces en de kwaliteit;
- evt. aansturen van productiemedewerkers.
Je werkt regelmatig in ploegendiensten (mogelijkheid tot link andere artikel), zodat de machines dag en nacht door kunnen blijven draaien. Zo ben jij soms aan het werk wanneer anderen weekend vieren, maar ben je soms ook vrij als een ander nog achter zijn of haar bureautje zitten. Oftewel, als procesoperator ben je lekker flexibel. Hele dagen achter een bureau zitten, dat doe je zelden, want monitoren doe je niet alleen achter een computer maar ook ‘op de vloer’.
Procesoperator C versus A en B: wat zijn de verschillen?
In vacatures en bij opleidingen zie je vaak verschillende types operators voorbijkomen, namelijk A, B en C en soms D. Maar wat is nu het verschil tussen een procesoperator A, procesoperator B en procesoperator C? Deze letters geven vooral het verschil in opleiding aan, zo staat een procesoperator A gelijk aan een mbo-opleiding niveau 2. Procesoperator B staat voor mbo-niveau 3 en een operator C werkt op mbo 4. Hoe hoger het niveau, hoe breder je werkzaamheden en je verantwoordelijkheden als operator zijn.
Hoe word je procesoperator C?
Procesoperator C, dat ben je niet zomaar, dat is echt een vak. Een vak dat je het beste leert met een goede vakopleiding. Omdat je als procesoperator werkzaam bent binnen de procestechniek moet je een procestechnische opleiding hebben afgerond. De vaktechnische opleidingen van VAPRO behoren tot de bekendste van Nederland. Bij ons volg je een opleiding VAPRO A, B, C of D. Hierbij is VAPRO D-niveau de schakel tussen mbo en hbo, dit is interessant als je wilt leidinggeven in de procesindustrie.
Wat leer je bij VAPRO C?
Bij de verschillende VAPRO-opleidingen leer je onder andere machines en productieprocessen van binnen en buiten kennen. Daarnaast leer je nauwkeurig werken met oog voor detail. Zo weet jij hoe je een productieproces efficiënter inricht, wanneer je aan de bel moet trekken en hoe je (kleine) problemen verhelpt. Naarmate je niveau (VAPRO A, B of C) stijgt, krijg je een uitgebreider takenpakket en meer verantwoordelijkheid.
De VAPRO-opleiding bestaat uit:
- online modules;
- webinars;
- de VAPRO Meesterproef.
Hoelang duurt VAPRO C opleiding?
De studieduur is gemiddeld twee jaar. Tijdens je opleiding ben je verzekerd van o.a. vakinhoudelijke begeleiding door een VAPRO-consultant en procesbegeleiding en coaching van een van onze VAPRO Recruitment-specialisten.
Kosteloos studeren via VAPRO Recruitment
Nu wil je vast weten: wat kost de VAPRO C opleiding? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Ga je aan de studie via VAPRO Recruitment, dan is je opleiding kosteloos! VAPRO Recruitment is een dochteronderneming van VAPRO en is gespecialiseerd in het opleiden van o.a. ambitieuze leerling-operators VAPRO C. Dus grijp nu je kans om kosteloos je VAPRO-diploma te halen en met gedegen kennis en vaardigheden aan de slag te gaan als operator.
Wat verdient een operator C?
Last but not least: wat verdient een (proces)operator C? Natuurlijk verdient niet iedereen hetzelfde. Je salaris hangt af van onder andere je leeftijd, ervaring, opleidingsachtergrond en het type bedrijf waar je aan de slag gaat. Gemiddeld ligt het salaris tussen de € 2.500 en € 3.800 bruto per maand.
Kijk ook eens op onze vacaturepagina om te zien wat er mogelijk is bij jou in de buurt.
Meer weten over de opleiding tot procesoperator VAPRO C?
Nieuwsgierig geworden naar het beroep van procesoperator en de VAPRO C opleiding? Kijk dan hier voor alle openstaande vacatures en meer informatie over de opleiding. Liever persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk, neem dan contact met ons op!
Zit je met vragen?
Neem dan contact op met Gabrielle As.


Neem dan contact op met Gabrielle As.