Kosteloos volgen van VAPRO-opleidingen
Vacatures die écht bij jou passen
1-op-1 sollicitatiebegeleiding
VAPRO Recruitment
Naar Blog

Wat is het salaris van een procesoperator A, B of C?

19/09/2022
Geschreven door: VAPRO Recruitment
Procesoperator

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het beroep van procesoperator (C) een mooi vak. Je mag werken met de allernieuwste machines en technieken, je draagt verantwoordelijkheid voor (een deel) van een (productie)proces en hebt veel kansen om te groeien, zowel als persoon als qua kennis.

Maar wat kun je verwachten nadat je jouw diploma procesoperator niveau A, B of C hebt gehaald? Wat is het salaris van een procesoperator? Wat zijn de verschillen in salaris bij operator A, B, C? Maar ook: hoe kun je doorgroeien in verantwoordelijkheden en in beloning? In dit artikel lees je het allemaal.

Wat verdien je als operator?

We vertelden het al eerder: procesoperator is echt een mooi vak. Een beroep waar je kunt instromen vanuit verschillende mbo-niveaus. Zo is VAPRO A gelijk aan mbo-niveau 2, VAPRO B is mbo-niveau 3 en zoek je opleiding op niveau 4, dan is VAPRO C een goede match.

Wil je meer weten over onze opleidingen? Kijk dan op onze opleidingspagina (LINK)

Wat is het salaris van een procesoperator A, B, C of D?

Voor ieder niveau geldt dat de werkzaamheden net iets anders zijn en dat geldt ook voor het salaris als procesoperator. Wat je gaat verdienen als procesoperator is afhankelijk van verschillende factoren:

  • jouw leeftijd; 
  • jouw opleidingsniveau; 
  • jouw kennis en werkervaring; 
  • de branche waarin je werkt; 
  • evt. ploegendienst- en andere toeslagen (zoals bijvoorbeeld een 13e maand).

Salaris procesoperator A: Als je begint als (junior) operator A, is je startsalaris gemiddeld ongeveer € 1.750- € 1.900 bruto.

Salaris procesoperator B: Als procesoperator B werk je meer zelfstandig en bewaak en regel je geautomatiseerde productieprocessen, dit is meer een medior functie en heeft invloed op je salaris. Dit ligt nu tussen de € 2.000- € 2.900 bruto per maand.

Salaris procesoperator C: Door het toenemen van je verantwoordelijkheden zal je werk veranderen en je salaris stijgen. Je brutosalaris als operator C ligt tussen de € 2.500 en € 3.800 per maand.

Salaris procesoperator D: Groei je door tot operator D, ook wel hoofdoperator genoemd, dan ben je een echte senior in de procestechniek en werk je op hbo-niveau. Een senior operator kan wel € 4.200 bruto per maand verdienen.

Maar niet alleen het niveau, ook de branche waarin je werkt heeft invloed op je salaris, zo verdient een mechanisch operator niet hetzelfde als bijvoorbeeld een procesoperator chemie, ook wel een chemisch procesoperator genoemd.

Wil je weten hoe je kunt doorgroeien als procesoperator? Of wil je extra kans maken op de arbeidsmarkt? Dan is een VAPRO-opleiding echt iets voor jou. Bekijk hier het overzicht van alle VAPRO opleidingen

Wat verdient een procesoperator netto?

Alle salarissen die we in dit artikel noemen zijn brutosalarissen. Maar dat bedrag is niet het nettoloon, dat je uiteindelijk krijgt uitbetaald op je rekening. Hoe zit dat ook alweer?

“Brutoloon is het totale bedrag van je loon. Je werkgever houdt hierover loonbelasting en premies volksverzekeringen in. Wat resteert is je nettoloon.”

Bron: www.belastingdienst.nl

Online zijn er verschillende tools beschikbaar om je brutoloon, bijvoorbeeld zoals dat staat in vacatures, om te rekenen naar een nettobedrag. Zo weet je precies wat jij gaat verdienen wanneer je als procesoperator A, B of C aan de slag gaat.

Als voorbeeld nemen we het gemiddelde salaris van een procesoperator C, dat ligt tussen de € 2.500 en € 3.800 bruto per maand. Als je dat omrekent naar een nettoloon, dan kom je uit tussen de € 1.850 en € 2.800 per maand.

Bron: www.e-boekhouden.nl

Wat verdien je in ploegendienst?

Als procesoperator werk je vaak in ploegendienst. Dit heeft invloed op het aantal uren dat je per week werkt én op je werktijden. Zo kan het zijn dat je in de avonden werkt of juist regelmatig in het weekend. Voor de verschillende types ploegendiensten gelden verschillende toeslagen. Deze toeslagen komen bovenop je basis brutoloon en dat kan flink oplopen! Mooi meegenomen, toch?

Wat verdien je in 5-ploegendienst?

Ga je aan de slag in een 5 ploegendienst, dan werk je twee ochtenden, twee middagen en twee avonden achter elkaar, daarna ben je vier dagen vrij. Dat komt neer op 33,6 uur per hele week, dus ook in het weekend. De toeslag die je hiervoor krijgt, ligt tussen de 29 en 31%.

Wat verdien je in 3-ploegendienst?

Bij een 3 ploegendienst werk je doordeweeks in shifts van 8 uur per dag (ochtend-, middag- of avondshift). De toeslag is variabel en ligt tussen de 15 en 21%.

Wat verdien je in 2-ploegendienst?

De laagste toeslag ontvang je als je in 2 ploegendienst werkt. Je werkt dan alleen doordeweeks in de vroege of late shift en dus niet ’s nachts. De toeslag kan oplopen tot 15%.

Meer weten over de VAPRO-opleidingen tot procesoperator?

Nieuwsgierig geworden naar het beroep van procesoperator en de VAPRO-opleidingen? Kijk dan hier voor meer informatie over onze opleidingen. Liever persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk, neem dan contact op!

Zit je met vragen?

Neem dan contact op met Gabrielle As.

Gabrielle As