Eigenlijk is alles wat je om je heen ziet door een operator gemaakt. Als operator bestuur je de machines die producten, stoffen of voedingsmiddelen maken. Als operator sta je aan het begin van een productieproces en maak je fantastische eindproducten of halffabricaten. Daar heb je uiteraard een groot verantwoordelijkheidsgevoel, oog voor detail en uiteraard passie voor techniek voor nodig. Dat maakt het tot een van de interessantste functies binnen de techniek. Maar een baan moet méér dan alleen interessant zijn. Je moet er ook je boterham (en het liefste natuurlijk een goede) mee verdienen. Laat dat in de procesindustrie nou prima voor elkaar zijn. Een baan binnen de procestechniek is zelfs de best verdienende baan die je met een mbo-diploma kunt uitoefenen.
Wat je als operator precies verdient, hangt af van verschillende factoren. In deze blog vertellen we je daar alles over!
VERSCHILLENDE FUNCTIENIVEAUS
Binnen de procesindustrie maken we grofweg onderscheid tussen de volgende 3 niveaus (proces-) operators:
Operator A
De opleiding tot VAPRO operator A duurt 2 jaar en is op mbo niveau 2. Als operator A bedien, regel en bewaak je relatief eenvoudige machines en installaties en assisteer je bij de bediening van complexe apparaten. Je controleert productieprocessen en je grijpt in waar nodig.
Operator B
De opleiding tot VAPRO operator B duurt 2 tot 3 jaar en is op mbo niveau 3. Als operator B werk je zelfstandiger en heb je meer verantwoordelijkheid. Je krijgt te maken met complexe processen en je mag met gevaarlijke stoffen werken. Ook los je grotere storingen op en zie je erop toe dat je collega’s in de fabriek veilig werken.
Operator C
De opleiding tot VAPRO operator C duurt 3 jaar en is op mbo niveau 4. Als operator C heb je meer verantwoordelijkheden en zorg je ervoor dat het hele productieproces goed verloopt. Soms heb je een leidinggevende functie. De complexe productieprocessen zijn jouw verantwoordelijkheid.
Wat je als procesoperator verdient, hangt voor het grootste deel af van je opleidingsniveau. Dat wil zeggen: of je als leerling, operator A, B of C aan de slag gaat. Een operator A verdient zo’n 1900 a 2000 bruto per maand, exclusief toeslagen. Als operator B gaat dat bedrag omhoog naar zo’n 2300 euro bruto per maand, ook weer exclusief toeslagen. Heb je veel ervaring en ga je als operator C aan de slag? Dan kan je maar liefst 2500 a 2600 euro bruto per maand verdienen. En ook daar komt de ploegentoeslag nog bovenop. Naarmate je meer ervaring en kennis op doet, kun je nog verder groeien.
BEST VERDIENENDE BRANCHES
De best verdienende branches zijn de chemische industrie, de olie-industrie en de farmaceutische industrie. Voor al deze branches geldt wel dat er vooral banen zijn voor operators B of C. Dat komt onder meer door de aard van de werkzaamheden; zo werk je in de chemische en olie-industrie veel met gevaarlijke stoffen. Dat vraagt meer kennis en verantwoordelijkheid.
De meeste procesoperators werken in de voedingsmiddelenindustrie. Daar kun je als Operator A of Operator B goed aan de slag. De voedingsmiddelenindustrie heeft bovendien als voordeel dat deze over het algemeen beter bestand is tegen economische crisissen. Mensen zullen immers altijd voedsel blijven kopen en consumeren.
PLOEGENDIENSTEN EN TOESLAGPERCENTAGES
Als procesoperator werk je veel in ploegendiensten. Dat kan een 5-ploegendienst, 3-ploegendienst of 2-ploegendienst zijn.
- Bij de 5-ploegendienst werk je 2 ochtenden, 2 middagen en 2 avonden achter elkaar en ben je daarna 4 dagen vrij. Je werkt bij een 5-ploegendienst 33,6 uur per week en dus ook weleens in het weekend. De toeslag die je hiervoor krijgt, varieert tussen de 29 & 31%. Een hoge toeslag dus, maar daarvoor moet je dan ook wel werken op onregelmatige tijden en ben je niet altijd vrij in het weekend.
- Een variatie op de 5 – ploegendienst is de 4 – ploegendienst. Ook hier werk je ’s ochtends, middags, ’s avonds en in het weekend. In deze ploegendienst is er geen aparte nacht- of weekendploeg. Het werken in de avond en nachten is echt geïntegreerd in het werkrooster. Er is geen vast werkrooster per week, maar een rooster dat rouleert. Het is een onregelmatig rooster, daardoor ligt de toeslag ook tussen de 23-27%.
- Bij een 3-ploegendienst werk je alleen doordeweeks, maar kan je werkweek wel al beginnen in de nacht van zondag op maandag. Je werkt in shifts van 8 uur (ochtenden, middagen en avonden), zodat er bij elkaar door 3 ploegen 24 uur per dag wordt gewerkt. De toeslag voor de 3-ploegendienst bedraagt 21%.
- Bij de 2-ploegendienst werk je altijd alleen doordeweeks in een vroege of late dienst en krijg je een toeslag van gemiddeld 14 a 15%.
GEMIDDELD SALARIS VAN EEN OPERATOR
Hoeveel je precies verdient als je als operator aan de slag gaat, hangt af van de volgende factoren:
- opleidingsniveau;
- kennis- en werkervaring;
- de branche waarin je werkt;
- de ploegendienst die je draait.
Op basis van onze eigen ervaringen, zien wij dat het gemiddelde salaris van een operator op €2.300,- bruto per maand ligt. Dit is exclusief ploegentoeslag. Tel je de toeslagen daar nog bij op, dan kom je al snel uit op een salaris dat hoger is dan dat van een net afgestudeerde hbo’er!
Ben je gek op techniek en lijkt het je wel wat om als procesoperator aan de slag te gaan? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze recruiters. Wij helpen je graag bij het vinden van jouw droombaan in de procesindustrie!
Zit je met vragen?
Neem dan contact op met Gabrielle As.
Neem dan contact op met Gabrielle As.